Hårdare krav på smslån

December 11, 2015 Av  

Under 2015 har riksdagen tagit beslut att införa hårdare krav på företag som inriktar sig på utlåning inom den privata sektorn i Sverige. Eftersom allt fler svenskar får problem med obetalda smslån vilket gör att de hamnar i klorna på Kronofogden är de nya kraven ett steg i rätt riktning enligt många. Varje år går tiotusentals ärenden om obetalda smslån och snabblån vidare till Kronofogden eftersom de förfallit till betalning – ett problem som under flera år inte tagits på största allvar.

De nya reglerna för smslån & snabblån

Vilka är då de nya reglerna och kraven som kreditgivarna och aktörerna på denna lånemarknad ska ta hänsyn till? Det handlar främst om att vara mer ansvarsfulla i sin utlåning. Allt för många smslån har tidigare beviljats utan att kreditupplysning gjorts, vilket innebär att kreditgivarna inte vet om lånet kan betalas tillbaka eller inte. Eftersom att obetalt snabblån skickas vidare till inkassobolag och senare Kronofogdemyndigheten har långivarna tidigare förlitat sig på detta allt för mycket. En kund som inte kunnat betala sina skulder kan då få ytterligare påtryckningar från statliga instanser som hjälper till att driva in pengarna.

Viktigt att tänka på innan man lånar

Vad ska man då tänka på när man lånar pengar via internet? Först och främst är det viktigt att inte låna pengar till konsumtion. Att teckna kostsamma smslån är endast något som ska göras som en sista utväg för att lösa tillfälliga problem i privatekonomin. Allt för många lånar pengar till konsumtion, vilket innebär att pengarna snabbt försvinner och lånet kan i och med detta bli svårt att återbetala i sin helhet.

Det är också viktigt att jämföra långivare innan man beslutar vilket lån som passar bäst. Priset skiljer sig rejält mellan olika aktörer, men det är inte det enda man bör titta på. Återbetalningstiden är ofta det största problemet för låntagaren, eftersom dessa typer av snabba krediter lånas under korta perioder. Gör därför en kalkyl på hur mycket pengar du har råd att betala tillbaka, och välj en långivare som passar din egen ekonomi. Ett alternativ till smslån kan vara så kallade årslån, vilket innebär att mindre summor lånas över ett, två eller tre år. Dessa lösningar innebär att månadskostnaderna sällan blir över 500 kronor, och på så vis blir lånet betydligt enklare att hantera.

Läs mer & jämför snabblån hos Lenders.se

Kommentarer

Kommentarerna är stängda